Vikingen fra Fregerslev

Lørdag d. 29. april 2017 drog en lille skare veloplagte medlemmer, 8 stk. til det jyske, nærmere bestemt Hørning og Skanderborg for at se udgravningen af "Vikingen fra Fregerslev". Det er 1.000 år siden, på Gorm den Gamles tid, at en af egnens mægtigste mænd blev gravlagt med hest, seletøj, stigbøjler og bidsel. Hestens seletøj var pyntet med ret betydelige forgyldte broncedekorationer. Et fund af et bundt meget sjældne jernpilespidser i en kogge har været brugt til lystjagt på hjort og vildsvin. Det vidner også om storhed iflg. arkæologen.

For foden af bakken fandt man endnu en grav nu med skeletrester. Dette skelet havde et underligt knæk midt på skinnebenet, formodentligt brækket, men det er uvist om det er sket før eller efter døden. Omkring graven var der anlagt enten et hegn eller en mindre bygning. Foran indgangen var der en stor sten, og over graven lå to lag kampesten, så det må have været en helt særlig person som er gravlagt her, en person som helt bestemt ikke skulle rejse sig fra graven igen. Graven, er tildækket og ligger nu under asfalten på vejen i villakvarteret, der grænser op mod det store gravkompleks med rytterkongen. Museet ved endnu ikke om kommunen vil bevare fortidsmindet efter udgravningen af rytterkongen eller om også dette jordstykke skal udstykkes til boliger. På Skanderborg Museum er gravfundene udstillet for en kort tid.

Efter rundvisningen kørte vi til Skanderborg Museum for at se det prægtige udsmykket hovedtøj fra hesten. Hovedtøjet var overdådigt pyntet med forgylte bronzebeslag og dertil et sølvbelagt bidsel.

Fundet fra Fregerslev forventes at være en afde rigeste grave fra vikingetiden der endnu er funkdet i Danmark.

På museet var også en meget fin udstilling om de mange dræbte krigere i offermosen Alken Enge i Illerup Ådal.

Tak til dem der deltog for en hyggelig og interessant dag.

Del siden